Aktek Endüstriyel

İletişim Bilgileri

Kimya Ve Petrokimya Endüstrisi

Kimya ve petrokimya endüstrisi, kimyasal maddelerin üretimi, işlenmesi ve kullanımıyla ilgilenen bir endüstri dalıdır. Bu endüstri, çeşitli kimyasal ürünlerin üretiminden petrokimya ürünlerine, ilaçlardan plastiklere kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösterir.

Kimya Ve Petrokimya Endüstrisi

Petrokimya nedir?

İnsanlar “petrokimya “ terimini duyduklarında sıklıkla plastik veya diğer  petrol  türevi ürünleri  veya boyacılıkta ve kaplamacılıkta kullanılan petrol bazlı çözücüleri  düşünürler. Tam olarak bilimsel anlamda petrokimyasallar  petrolden, doğal gazdan, kömür ve diğer kaynaklardan yapılan kimyasal bileşiklerdir. Petrokimyasalların çoğunluğu  ancak petrolden veya doğal gazdan türetilir. Petrol ve doğal gaz ana ham madde olarak kullanılır.

 Nasıl Üretilir?

Petrokimyasalların çoğu yüksek sıcaklık (815 oC üzeri) ve basınç (70 bar üzeri) altında üretilir.Proses fazla miktarda enerji ve ileri mühendislik gerektirir.

Aşırı çalışma koşulları sebebi ile enerji tüketimi , toplam üretim maliyetinin önemli bir kısmını oluşturur. Enerji maliyetleri arttıkça iş yapmanın maliyeti de artar.

 

Ana Petrokimyasallar ve Türevleri

Petrokimyasallar petrol damıtıkları olarak da adlandırılırlar ve petrolden türetilen kimyasal ürünlerdir. Bazı kimyasal bileşikler petrolden yapıldığı gibi,  kömür, doğal gaz gibi fosil yakıtlardan veya mısır şeker kamışı gibi yenilenebilir kaynaklardan da elde edilebilir.

En yaygın petrokimyasal sınıfları olefinler (etilen ve propilen) ve aromatiklerdir (benzen, toluen ve ksilen izomerleri). Petrol  rafinerileri olefinleri ve aromatikleri petrol fraksiyonlarının sıvı katalitik kırınımı ile üretir.

Kimya tesislerinde olefinlerin üretimi etan ve propan gibi doğal gaz sıvılarının buhar kırınımı; Aromatikler ise naftanın katalitik reformu ile üretilir.

Olefinler ve aromatikler, çözücü, deterjan, yapıştırıcı gibi malzemelerin çoğunun yapı bloklarını oluşturur. Ayrıca plastiklerde, reçinelerde, fiberlerde, yağlayıcılarda ve jellerde  temeldir.

Petrokimya endüstrisinde en yüksek üretim hacmi methanol, etilen, propilen, butadiene, benzene, toluen ve ksilen  ile organik kimyasallardır.

Su

Atıksu

Yiyecek

Petrokimya

İçecek

Petrol & Gaz

Enerji

Kağıt

×
Merhaba, bilgi almak istiyorum.